Drobečková navigace

Úvod > Obec > Aktuality

Aktuality


Informace ke "kotlíkovým" dotacím najdete v záložce Obec - Praktické informace - Kotlíkové dotace. Nebo zde...

Štítky:
Novější 1

Čestné prohlášení majitele nemovitosti k likvidaci odpadních vod a platba za stočné

Datum konání: 17. 1. 2022

Prosíme občany o vyplnění Čestného prohlášení majitele nemovitosti k likvidaci odpadních vod na rok 2022.

Čestné prohlášení je nutné předat nejpozději do 15.2.2022 osobně, elektronicky nebo do poštovní schránky Obecního úřadu v Lazníčkách.

Na základě směrnice č. 1/2018 je stočné povinen platit vlastník nemovitosti za všechny osoby, které prokazatelně bydlí anebo podnikají v provozovnách v nemovitostech a vypouštějí odpadní vody do veřejné kanalizace. Objekty, které nejsou prokazatelně celoročně obydleny, platí paušál stočného ve výši za jednu osobu a rok.

Pro stanovení ceny stočného je rozhodující počet bydlících osob v dané nemovitosti napojené na kanalizaci. Za bydlící osobu se považuje i taková osoba, která v nemovitosti bydlí, i když není přihlášená k trvalému pobytu. Za bydlící osobu se považuje i osoba, která se z pracovních či studijních důvodů zdržuje na jiném místě. Poplatek za stočné mají povinnost uhradit všechny osoby s trvalým pobytem v dané nemovitosti.

Osoba s trvalým pobytem, která se dlouhodobě (1 rok) v nemovitosti nezdržuje, doloží doklad o zaplacení stočného v místě svého aktuálního pobytu.

Za osoby trvale přihlášené k pobytu, ale dlouhodobě pobývající v zahraničí, podá majitel nemovitosti čestné prohlášení o této skutečnosti.

Při změně trvalého pobytu a úmrtí v daném roce bude placena poměrná část.

U domů a chat, které nejsou prokazatelně celoročně obývané, účtuje se stočné za 1 osobu/rok.


Autor: PK Publikováno včera v 14:34

S růstem cen za energie může pomoci ÚP

Datum konání: 6. 1. 2022

Úřad práce poskytuje podporu občanům, kteří se vlivem vysokých záloh a růstu cen energií ocitli v nouzi. Přehledně o pomoci informuje web samotného Úřadu práce https://www.uradprace.cz/web/cz/-/s-rustem-cen-za-energie-muze-pomoci-up--1 či stránky MPSV https://www.mpsv.cz/pomoc-pri-rustu-cen-energii.


Autor: PK Publikováno 6. 1. 2022 9:05

Informace pro občany, kteří příjímají televizi přes anténu

Datum konání: 6. 1. 2022

IMG_20220106_0001.jpgIMG_20220106_0002.jpgIMG_20220106_0003.jpgIMG_20220106_0004.jpg


Autor: PK Publikováno 6. 1. 2022 8:32

Hasiči radí - Co dělat, když zazní siréna?

Datum konání: 6. 1. 2022

hasici_radi_leden_vystraha.png


Autor: PK Publikováno 6. 1. 2022 7:56

Harmonogram svozu odpadů 2022

Datum konání: 22. 12. 2021

Harmonogram svozu odpadů na rok 2022


Autor: PK Publikováno 22. 12. 2021 9:54

Výzva Rady Olomouckého kraje

Datum konání: 26. 11. 2021

Výzva Rady OK.jpg


Autor: PK Publikováno 26. 11. 2021 9:15

Zahájení prací na odstranění porodny prasnic

Ve dnech od 15.11.2021 zahájí Moravská zemědělská, a.s. práce na odstranění bývalé "porodny prasnic". Dle informací pana Petra Kubíka, předsedy představenstva, začnou práce odstraňováním eternitu ze střech objektu. Prosím občany, aby omezili pohyb okolo těchto objektů z důvodu ochrany zdraví a bezpečnosti.


Autor: PK Publikováno 11. 11. 2021 11:09

Hasiči radí

Datum konání: 25. 10. 2021

HASIČI RADÍ: Správně seřízený a vyčištěný topný systém může uspořit peníze

Brzy začne naplno topná sezóna. Jednou z nejčastějších příčin vzniku požárů, při kterých dochází k úmrtí, je špatný technický stav topidla nebo komínu. 

Z tohoto důvodu a také s ohledem na rostoucí ceny energií doporučujeme zkontrolovat topný systém ve vašem domě či bytě. Správně vyčištěným a seřízeným topidlem se spalinovou cestou výrazně uspoříte při spotřebě paliva. Navíc, naše statistiky jsou neúprosné. Ročně vyjíždíme v kraji v průměru ke stovce požárů, které vznikly v souvislosti s topidly či spalinovými cestami.

Pamatujte proto na bezpečnostní zásady a předejděte tak požáru ve vaší domácnosti.Hasiči radí.png


Autor: PK Publikováno 25. 10. 2021 8:29

Kampaň CETIN + O2 pro občany Lazníček

Datum konání: 27. 9. 2021

CETIN a O2 sleva pro občany Lazníček

Rychlý a levný internet leták zde.


Autor: PK Publikováno 27. 9. 2021 16:59

Třídění olejů

Datum konání: 27. 9. 2021

Otázka „Co třídit?“ se zdá být jednoduchá. Jako první většinu napadne smažení nebo fritování. A to my doma neděláme, takže nás se třídění oleje netýká… OMYL! Většina produkce odpadního oleje v domácnosti nepochází ze smažení či fritování. Přinášíme vám přehled dalších potravin či pokrmů, ve kterých najdete olej či tuk vhodný ke třídění. Příště se rozhlédněte doma nebo při nákupu, a možná budete překvapeni kolik oleje kolem vás je.
Například nakládaný hermelín či jiné druhy sýrů naložené s chilli, česnekem nebo zeleninou. Vždy jsou potopené v oleji. A právě olej zajistí prolnutí chutí, vytvoří také prostředí ke zrání a díky tomu si můžeme správně vyzrálý hermelín i natřít na chleba. Ať už lahodné sýry kupujete nebo sami nakládáte, zbylý olej ze skleničky, kyblíku i z použitých talířku patří do olejové popelnice! A není ho málo. Mezi oblíbence patří i sušená rajčata. I ta se prodávají naložená v oleji. Zde slouží jako konzervant a pomáhá rozvinout chuť a vláčnost. Ať už je připravujete jakkoliv, vždy po nich zůstane dost oleje ideálního k vytřídění. Stejně je na tom salátová zálivka - ta může být na olejové bázi a pokud vám v míse zbude, šup s ní do lahve k třídění oleje. Jakákoliv nakládaná zelenina v oleji – česneky, papriky, chilli papričky a další. Zde všude lze posbírat značné množství oleje – a každá kapka se počítá. K naložení do oleje se hodí také hříbky. Olejový nálev je stejně populární jako sladkokyselý či slaný. Olej můžete slít do PET lahve i pokud obsahuje drobné kousky hub či zeleniny. Další jsou olivy ačkoliv se z nich lisuje především prvotřídní olej, ten se dá třídit také, samotné plody se většinou prodávají ve slaném nálevu. I přesto je najdeme naložené v oleji. I tento lze jednoduše slít do sběrné láhve. Nejen zde platí, že škoda kapky, která padne vedle. Olej může často zbýt i na talířcích, ten se dá také sbírat. Nevadí, pokud obsahuje trochu vody či nálevu, raději troška vody ve vytříděném oleji než troška oleje v odpadní vodě. Jasným adeptem na třídění oleje, je ten z rybích konzerv. Sardinky, sledě, makrely, tuňák a všechny ostatní známé i neznáme rybky v konzervě. Pro použití do salátu nebo do pomazánky doporučujeme přimíchat čerstvý, kvalitní olej a ten z konzervy vyhodit. Samozřejmě do správné popelnice – tedy do olejové. Naopak překvapivý pokrm, ze kterého lze získat olej ke třídění může být grilované maso, zelenina či sýr. Maso, lilek i hermelín potřebují jít na gril v olejovém kabátku. Ideálně s česnekem chilli nebo bylinkami. Pokud vám po grilování zbude marináda, výborně! Můžete ji také vytřídit.
Pomalu se dostáváme do oblasti smažení. Ano, většina se na něj dívá skrz prsty, ale upřímně – máme ten malý hřích rádi! Co třeba koblihy? Nebo langoš? I na těchto dobrotách si můžete pochutnat doma.
Dalším je typický smažený pokrm – smažené ryby, rybí prsty, fish&chips, řízky, smažené sýry. Můžete smažit na pánvi nebo fritovat. Na oleji, másle, sádle či jiném tuku. A všechny tyto oleje a tuky jsou vhodné ke třídění. Málo kdo ví, že se dá vytřídit i výpek z masa nebo tukový škraloup z vývaru. Je vhodné tento zbylý tuk slít do lahve na třídění a pak teprve dát pekáč nebo hrnec do myčky. Takto vám tuk nezanese potrubí pod dřezem a ještě dostane možnost, být znovu užitečný. Co takhle někdy vyzkoušet domácí smažená křidélka nebo špalíčky? Dbejte na to, aby se olej příliš nepřepaloval, použijte kvalitní olej na fritování (řepkový či palmový nebo jejich mix), nepoužívejte jej vícekrát – zchladnutí a opětovné zahřívání mění oleje a tuky na karcinogenní látky.
Křidýlka a špalíčky smažte při 180°C po dobu 8-10 minut. Dále jsou tady hranolky – asi první věc co nás napadne, když se řekne smažení. A při přípravě rozhodně vzniká odpadní olej. Vyzkoušejte domácí hranolky z čerstvých brambor. Nejdříve je asi 4 minuty smažte ve 120°C oleji, kde se předvaří uvnitř. Zároveň je tato teplota dostatečně vysoká, aby se hranolky nenacucaly olejem. Po 4 minutách zvyšte teplotu na 180°C (palmové oleje zvládnou i teplotu 200°C). Poté se smaží do zlatova. A olej ze smažení patří kam?
Do PETky a do popelnice. Po smažení nechte olej vždy vychladnout, abyste se při manipulaci nepopálili. Ani té PETce se nebude horký olej příliš líbit. Pokrmů a pochutin, ve který najdete jedlý olej a tuk vhodný k recyklaci je spousta. Záleží také jakou kuchyni preferujete – vietnamskou, indickou, thajskou, italskou, francouzskou, českou? V tomto článku jsme vám chtěli ukázat, že olej není je z fritovacího hrnce. Pravdou je, že klasické fritování v domácnostech tolik oblíbené není, to ale neznamená, že se nemůžete podílet na třídění oleje a chránit tak přírodní zdroje a snižovat emise. A nezapomeňte, že třídit se dají i pevné, živočišné tuky jako máslo a sádlo.
A v neposlední řadě si také ušetříte starosti s ucpaným potrubím ve vaší kuchyni či koupelně. Děkujeme, že třídíte! Poznámka na závěr – do olejových popelnic patří pouze jedlý odpadní olej a tuk! Nejsou určeny pro motorové, hydraulické, technické ani žádné jiné průmyslové oleje a maziva.

Leták k třídění jedlých olejů zde.


Autor: PK Publikováno 27. 9. 2021 13:31

Novější 1